vineri, 2 aprilie 2010

Mafia=(inseamna) saracie crincena


Foto:Vincent Gigante(1928-2oo5) Capo de tutti capii(1980-1990) New York.
Este preferatul meu care m-a vrajit prin teatrul, care l-a jucat cu autoritatile americane facind pe nebunul timp de 3o de ani, evitind inchisoarea.Am sa reiau articolul despre el.(Avea si nevasta si amanta cu care a avut mai multi copii. Sic !)

Mafie:


Originea etimologica a termenului are diferite izvoare, cele mai demne de mentionat ar fi a lui Novacco (1959) şi Lo Monaco (1990).

din araba:

maha - peştera, grota
ma hias - distrugator, obraznic
mahfil - adunare, întâlnire
"mu' âfâ" - ofera protectie, siguranta
"Ma' âfir" - un trib sarazin care a dominat Sicilia (831-1072)

din siciliana:

"mafiusu", "marfusu" - arogant, curajos, frumos
din unele dialecte italiene:
alfusso - neîncrezator, discreditat, criminal
mafia - saracie
mafi, mafio - pitic, taranoi, mocan nemanierat, hot

Alte origini:

Dupa o legenda siciliana, organizarea mafiei şi razvratirea siciliana împotriva ocupatiei franceze, a fost decalnşata, când un soldat francez în timpul vecerniei, ar fi violat o silicilianca. Mama fetei necinstite ar fi strigat pe strada Ma fia! Ma fia! (fiica mea - în dialect sicilian vechi). Acest incident ar fi dus la izgonirea dinastiei de Anjou din Sicilia.
O alta varianta vehiculata este cea care pretinde ca în jurul anului 1282, în timpul ocupatiei franceze, împotriva domniei sângeroase a lui Carol I Anjou, taranii sicilieni s-ar fi organizat, într-o grupare MAFIA. Numele ar fi provenit de la strigatul de lupta al gruprii "morte alla Francia Italia anela" - "moarte Frantei, Italia striga".
Dar eu am citit ca originile Mafiei(organizatie), sint de prin anii 17oo cind s-a format aceasta organizatie secreta criminala italiana din Sicilia, formata din oamenii cei mai saraci, cei care in cuptoare mari pregateau carbunele din trunchiuri de copaci, in pustietatea padurilor. Ei se numeau carbonari. De acolo se luau pentru comunitati carbunele pentru incalzirea caselor si pentru alte treburi casnice.
Carbonarii fiind nemultumiti de situatia lor de paria, departe de familii, au pus la cale cum sa pedepseasca pe bogatii asezarilor, sau pe cei care faceau nedreptati strigatoare la cer, nefiind pedepsiti.
Asa incet, incet pe baza legii tacerii, (Omerta), au reusit sa isi impuna dreptatea si razbunarea, comunitatilor si sa devina de temut.
Prin legea tacerii, au supravietuit si s-au extins pina in America, cuprinzind sferele de influenta si economia Statelor Unite(dupa 1800).
Deci totul a inceput de jos, caci mafie mai inseamna si mizerie crincena.
Acum la noi conduce Mafia politicienilor.
Dar cind se va dezvolta, mafia bandelor celor deznadajduiti? Cum sa facem sa stopam, evolutia lor si sa mai votam si cu mintea nu numai cu picioarele?
Am sa reiau articolul Nicolo Paganinii, curierul Mafiei !
Capul sus, pieptul inainte !!! papapa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu