marți, 15 februarie 2011

"Grivita Rosie " (primii ani de scoala am fost terorizati cu aceasta sarbatoare , acum comunistii unde sint? Macar un PA...

ILARION TIU
La Atelierele Grivita, s-a tras din nou in muncitori
Tensiunile sociale izbucnite in randul muncitorilor de la CFR Grivita au explodat la 16 februarie 1933. Sindicalistii, instigati de agitatori comunisti au abandonat calea dialogului si au decis sa infrunte autoritatile prin declansarea unei greve generale. Evenimentele s-au terminat tragic, ca si la Lupeni.


In luna februarie 1933, guvernul roman s-a confruntat pentru prima data cu efectele sociale ale marii crize economice mondiale. Valul de greve izbucnit printre muncitorii ceferisti si petrolisti a luat prin surprindere administratia national-taranista condusa de Alexandru Vaida-Voevod. Primul-ministru a preferat sa introduca starea de asediu in locul discutiilor cu sindicalistii, provocand iritarea acestora.
CREAREA „COMITETULUI DE FABRICA“. „Sindicatul rosu“ de la CFR Grivita nu a fost intimidat de introducerea starii de asediu si nici de arestarile efectuate printre comunistii cunoscuti de autoritati adiacente acesteia. Mai mult, Gheorghe Gheorghiu-Dej, unul dintre liderii sindicatului comunist, a trimis emisari la Cluj pentru a obtine suportul ceferistilor de acolo si a colecta fonduri necesare grevei.
In secret, „sindicatul rosu“ de la CFR Grivita a organizat un „comitet de fabrica“ la 13 februarie 1933, alcatuit din 250 muncitori. Acesta era condus de doua comitete executive compuse din comunisti. Ideea „comitetului de fabrica“ era respinsa cu desavarsire de autoritati deoarece acesta avea ca model sovietele bolsevice care au functionat in 1917 in Rusia. Guvernul accepta la negocieri doar repezentantii sindicatelor social-democrate inregistrate oficial.
ARESTAREA SINDICALISTILOR COMUNISTI. In noaptea de 14 spre 15 februarie 1933, autoritatile au decis sa-i aresteze pe liderii „sindicatului rosu“ de la CFR Grivita. Pana atunci Guvernulezitase.
Continuare, http://comunisti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu