joi, 17 februarie 2011

Noua ordine mondiala

Suveranitatea si suzeranitatea in noua ordine mondiala

Dorindu-se a fi o continuare a provocarii lansate intr-un articol anterior, in lipsa unui raspuns din partea celor avizati in privinta nivelul sporit de indatorare pe care si-l asuma guvernantii in numele poporului roman, acest articol se doreste a fi o noua provocare pentru toti cei interesati si in cunostinta de cauza.
Suveranitatea si suzeranitatea definesc anumite situatii in care se afla un stat fata de alt/alte stat(e). Suveranitatea reprezinta o calitate a statului, constand in independenta puterii de stat fata de alte state, in dreptul de a-si rezolva in mod liber problemele interne si externe, fara vreun amestec din afara si fara a incalca principiile dreptului international. Suzeranitatea reprezinta dreptul unui stat asupra altui stat care are guvern propriu dar nu are autonomie completa.
In contextul cresterii excesive a nivelului indatorarii externe se poate ajunge la situatia in care, datorita pierderii autonomiei financiare, un stat, desi suveran, este supus constrangerilor impuse de creditor (devenit suzeran). Desi suzeranitatea, in definitia sa de baza, defineste dreptul unui stat fata de alt stat, putem extrapola si aprecia ca, in societatea actuala, statul suzeran este substituit de diferite organisme supranationale. De exemplu, in virtutea acordului de finantare semnat si in mare parte derulat, FMI, UE, BM si BERD au devenit suzeranii Romaniei. Continuarea
http://blog.nouadreapta.org/
http://singurafelina.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu