sâmbătă, 13 august 2016

Maruca


Foto Maruca in 1900.

Maria Rosetti-Tescanu (cunoscută ulterior ca Maruca Cantacuzino; n. 18 iulie 1878Berești-Tazlău – d. decembrie 1969Geneva,Elveția) a aparținut unei vechi familii boierești, familiei Cantacuzino, a fost una din doamnele de companie ale reginei Maria, soția prințului Mihail G. Cantacuzino, prietena intimă a filosofului Nae Ionescu, mai apoi (după moartea acestuia) soția lui George Enescu, mama aviatorului Constantin Cantacuzino și bunica scriitoarei Oana Orlea.
În timpul Primului Război Mondial a fost refugiată la Iași, unde l-a găzduit pe compozitorul George Enescu. Aici a participat la demonstrațiile organizate de doamnele din înalta societate, sub patronajul Reginei Maria, între 22-24 februarie 1918, care protestau împotriva măsurilor luate de guvernul generalului Averescu.
Constantin Argetoianu, prezintă activitatea ei din acele zile, în caracteristicul său stil sarcastic: „Maruca Cantacuzino, imaculata «pransesa loantenă» nevăzută tot timpul războiului, abandonase pridvoarele mănăstirești și trăgând după dânsa pe Enescu - cu o trâmbiță în gură și cu unghiile în doliu - se pusese și ea în fruntea unei coloane de vestale și se plimba cu curaj între Palatele Regale, casa Generalului Berthelot și gară”.

M-am informat bine si nu am fost de acord.Maruca Cantacuzino maritata cu printul Cantacuzino l-a cunoscut pe G.Enescu la Castelul Peles cind ea era maritata. Dupa 8 ani s-au revazut. Enescu o iubea in tacere, fara speranta, dar nici dupa moartea sotului ei nu a vrut sa stie de Enescu si a stat 7 ani in concubinaj cu filozoful legionar Nae Ionescu care a parasit-o. Maruca si sotul ei printul Cantacuzino duceau o viata separata. In urma unei caderi nervoase dupa ce a fost parasita de Nae Ionescu Maruca cea superba si-a dat foc si a fost ingrijita de cine credeti ? de Enescu.Asta pentru Enescu a fost o dragoste devoratoare. Si el a luat-o apoi de sotie. Stiu ca umbla cu un val pe fata (feregea)din cauza ca arata foarte rau. Au fost casatoriti 15 ani din 194o pina in 1955 cind a murit Enescu.Dar se zice ca nu au trait impreuna, caci asta era intelegerea sa fie numai in preajma ei asa mutilata cum era, incat nu isi putea arata fata. Dupa ce le-au luat comunistii tot sau dus la Paris unde el a intretinut familia, adica el si ea, fiind un modest sef de orchestra caci, era bolnav si nu mai putea sustine concerte la pian. Ea a mai trait pana in anul 1969. Pe mormintul ei de la Paris nu scrie ca era printesa dar, cit a fost in viata a vrut sa i se adreseze toti cu „printesa”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu