Amazon MP3 Clips

sâmbătă, 20 august 2016

Revolutia franceza 1789Contractul social
„Libertatea nu constă în faptul că oamenii pot face tot ce doresc, ci în faptul că ei nu trebuie să facă ce nu doresc.”
„A trăi nu înseamnă a respira, ci a acţiona.”
„Omul s-a născut liber, dar pretutindeni este în lanţuri.”
„Aş fi vrut să mă nasc într-o ţară în care nimeni nu este mai presus de lege.”
„Aş fi vrut să mă nasc într-o ţară în care suveranul şi poporul sunt unul şi acelaşi lucru.”
„A renunţa la libertate înseamnă a renunţa la calitatea de om.”
Jean-Jacques Rousseau and the Symbols of the Revolution, painting by D. Jeaurat, c. 1794

Societatea franceză a suferit o serie de transformări profunde. Privilegiile feudale, aristocratice și religioase au dispărut, iar principiile vechi despre tradiție și ierarhie au fost brusc răsturnate prin formula sacră „Liberté, égalité, fraternité”. La nivel global, revoluția a accelerat ascensiunea republicilor și instaurarea democrațiilor, răspândirea liberalismului, naționalismului, socialismului și secularismului, dezvoltarea ideologiilor moderne și conceptul de război total. Unele dintre documentele sale importante, cum ar fi Declarația Drepturilor Omului și ale Cetățeanului, au lărgit sfera drepturilor omului, incluzând femeile și sclavii.
Revoluţia franceză a fost sursa conceptelor comuniste, anarhiste şi socialiste; concepte care, atunci când au fost duse până la capăt, au necesitat instalarea unui “sistem de drenaj” a torentelor de sânge care au curs din ghilotinele franceze. Aceleaşi “concepte” au fost aplicate şi în secolul al XX-lea.
Uitasem de revolutie ! De mult nu i-am mai luat pe revolutionari in tabarca. Asta pentru ca ei sunt considerati vinovati de inventarea comunismului, care a dus la atatea  nedreptati si crime. Ei au fost primii care s-au ridicat la lupta pentru " libertate, egalitate, fraternitate"! Si ce lupta, inventand chiar si masina de decapitat pentru ca, era aglomeratie mare la  ghilotina si coada era mare ca la  tigai la deschiderea vreunui Mall sau, la coada la pasapoarte in  perioada sarbatorilor si vacantelor. Dar sa nu uitam ca revolutia si-a  devorat copii. Insusi La Fayett care a fost  bagat la coada decapitatilor in fata pentru ca, avea maxilarul de jos rupt si ii atarna, avea dureri mari incat, a trebuit decapitat peste rand, pentru ai curma mai repede suferinta. Sa nu-l uitam nici pe Marat.
David îl vizitează pe prietenul său Jean-Paul Marat, unul dintre cei mai radicali conducători ai Revoluției Franceze, pe 12 iulie 1793 și îl găsește în cadă, deoarece politicianul făcea zilnic baie din cauza unei boli de piele de care suferea. În aceeași cadă va fi înjunghiat în ziua următoare de către adversara guvernului terorii, Charlotte Corday.
Avea lângă el o cutie de lemn iar pe ea hârtie și cerneală, căci cu mâna ieșită din cadă așternea pe hârtie ultimele sale gânduri despre națiune - descrie David propria sa viziune despre Marat.

Moartea lui Marat
Sper ca la noi, la urmatoarea  mutare pe tabla de sah a istoriei sa nu patim ca revolutionarii acelor vremuri care au tocat totul la ghilotina, incat au fost nevoiti sa  stopeze acest mecanism de  desfiintare fizica a oamenilor, a ordinii publice si statale, care se impunea dupa acel macel. Pe vremea aceia  duduile de Plescoi dupa ce erau ucise, se mergea cu capetele lor in lanci si spade cantand in semn de victorie. Dar pana se vor face si la noi liste cu indezirabili, mai este si trebuie ca actorii de atunci ai revolutiei viitoare sa fie vigilenti, sa se opreasca inainte de a  matura totul in cale, nemaiavand sa puna nimic in loc.
De aceea la asa zisa noastra caricatura de revolutie, revolutionarii manariti, nu au maturat toata clasa comunista si a mai lasat cate un lastar firav au crezut ei, din care a rasarit ditamai padurea de(uscaturi) copaci care ne fura si ne inabuse si acum, impiedicandu-ne sa vedem si sa mergem inainte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu