vineri, 2 septembrie 2016

Marin Preda (1922-1980)


Mai dar bun mai era Marin Preda. Era iubit  si onorat pana peste poate. Cand scria el pe sufletul comunistilor Desfasurarea, Morometii si daca o tinea tot asa, o ducea pana in zilele noastre! Sa nu uitam capodopera, Cel mai iuibit dintre pamanteni.
Dar s-a strambat treaba cand s-a hotarat sa scrie despre Rebeliunea Legionara. A scris primul volum Delirul verificat si periat de cenzura securista si apoi  din cauza singuratatii caci, statea la Mogosoaia singur, acolo unde stateau scriitorii ca, sa  fie in liniste pentru a crea, si-au gasit beleaua cu Marin al nostru.
Eu dupa ce am citit primul volum asteptam cu nerabdarea aparitia in librarii a volumului doi, dar nimic nici pana acum, eu atunci credeam ca  vol.2 este pe teava tunului. Am simtit o mare frustrarea si neimpacare cu gandul ca, nu va mai apre niciodata, de parca as fi pierdut ceva palpabil, ce era al meu personal.
Marin Preda nu era multumit cu ce stia si voia sa cerceteze arhivele statului sa citeasca el, ba chiar sa-si ia notite despre faptele petrecute in anii 1940, pentru a da o cat mai mare autencititate vol.2 din  Delirul.. Atunci a fost sfatuit pentru binele lui, sa ramana acolo unde se gaseste pentru ca, pana la Bucuresti s-ar obosi si odata ajuns la Arhivele statului, citind l-ar durea ochii pentru ca si asa purta ochelari dar,cel mai important lucru era ca rasfoind  manuscrisele sa nu ia niscaiva microbi si cel mai bine pentru el ca o dovada ca  partidul se gandeste la binele lui, este sa vina la Mogosoaia niste baieti si sa-i povesteasca cum a fost atunci, el urmand sa scrie dupa dictare. Dar cred ca din cauza singuratatii o tinea una si buna ca vrea sa vada cu ochii lui, la fata locului manuscrisele. Stiti si dvs. ca cei cu mintea bombata, cand le intra ceva in cap nu le mai iese curand sau niciodata. Asa si cu el, copil de taran sadea, am vazut pe una din surori dupa 1989 cum venea de la camp cu sapa in spinare, si alta solutie nu s-a gasit, inventandu-se ca se luase de bautura din caiza singuratatii ca, s-a imbatat si s-a auto-spanzurat. Vedeti ce face incapatanarea ?
Nu a fost ca acel regizor care a facut o avalansa de filme istorice  despre timpurile trecute pentru ca, despre daci si romani nu se scria atunci pe vremea lor si nu erau in arhive. Pentru perioada mai apropiata, subiectul a fost adaptat la situatia politica de atunci in Romania  si nimeni nu a observat si lucrurile au mers inainte pe sest fara a se face caz, despre denaturarea adevarului. Doar atat am vrut sa spun ca Marin Preda a fost bun cand scria despre colectivizare si despre oropsitii si schingiuitii tarani si dupa ce s-a mai desteptat putin, a vrut sa scrie ADEVARUL despre legionari si asta nu a fost bine, a dat idei marete si irecuperabile.
Insa de stiut ca eliminarea lui Marin Preda a fost o gresala impardonabila a securitatii comuniste, care au sacrificat acest talent autentic in plina forta si vigoare creativa, care mai avea foarte multe de scris, pentru o cauza pierdura peste 12 ani. Scrierile lui erau intelese de toti chiar si de mine.
Am vazut ca sotia lui, (prima) Aurora spunea ca era un om modest fara ifose si la un revelion in anii 1950 nu aveau pregatit nimic si au gasit cateva bucatele de sunca prin  bucatarie,, au mancat cu paine si ceapa, apoi s-au iubit cu foc si asa a trecut acel revelion memorabil pentru ei, dar nestiut  de noi pana la dezvaluirile Aurorei. Se poate trai si asa.Numai bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu