miercuri, 2 noiembrie 2016

Amanta lui Lenin

INESSA ARMAND – AMANTA LUI LENIN

0
InessaIn urma cu cîteva veri în Elveția, am văzut casa din Zurich unde a locuit Lenin în 1916-17. Știam că era pe str. Spiegelgasse, lingă Cabaret Voltaire unde frații Iancu, Tristan Tzara din București, plus alții – toti refugiați din cauza războiului – au lansat mișcarea DADA. Am găsit repede locul. Am trecut dintr-un Zurich fictiv, asa cum l-am descris în romanul “Dracul și mumia”, (editura Adevarul 2010) într-unul real. De mirare, toate detaliile imaginare erau acolo, concret. Lenin – care locuia la nr.14, (Cabaret Voltaire era la nr 1) e foarte probabil să-i fi întîlnit pe excentricii dadaiști. Tzara chiar a spus într-un interviu dat în anii 50 că a jucat șah cu el în capătul străzii într-un scuar unde se strîngeau șahiști din cartier.
lenin  11Dintre poveștile cu Lenin am să povestesc aici numai iubirea lui cu Inessa Armand. Generalul Dmitri Volkogonov, care a scris o biografie bazîndu-se pe arhivele secrete ale Kremlinului, a observat că acest episod este singurul din toată viața care-l umanizează pe Lenin (1870-1924). Dosarul care ascunde scrisorile schimbate intre cei doi amanți, peste 200, a fost un secret absolut pînă la prăbușirea URSS în 1991.
Cei doi s-au intîlnit la Paris în 1909. Inessa venise în Franța după iubitulul ei, mort de TBC, în urmă cu un an; tocmai se refăcea după această dramă. Cel mort, era fratele soțului ei, dl Armand. Scandalul de moravuri făcuse ceva la vilvă la Moscova. Ea fusese judecată și inchisă pentru activități clandestine împreuna cu iubitul ei, dar evadase de la Mezen in zona de nord a Rusiei ca să traverseze Europa pentru a-l întîlni pe Coasta de azur unde se îngrijea. A ajuns prea tîrziu, cît să îl vadă cum moare. Soțul s-a resemnat cu situația. Cei doi Armand proveneau dintr-o familie bogată, de origine franceză, mari industriași de textile. În casa lor crescuse de mică Inessa, după ce rămăsese orfană la Paris și adusă de rude în Rusia. Tinăra l-a luat de soț pe unul din frați. Era deja mama a mai mulți copii cînd a intrat în activitatea politică subterană și lenin 8s-a încurcat cu fratele mai mic al soțului, Vladimir. Soțul a acceptat situația. Au trăit separat, dar i-a asigurat traiul în Occident și s-a ocupat de copii. Nu au divorțat niciodată. Cînd Lenin și Inessa Armand s-au întîlnit, Inessa era una din admiratoarele scrierilor lui.
Lenin era în exil din 1900 și se instalase la Paris, în 1908, mereu cu Ohrana pe urmele lui. De altfel Ohrana va nota într-unul din rapoartele sale că Inessa Armand și Lenin, periculosul lider bolșevic, sunt amanți. A fost un menaj în trei. Lenin era căsătorit cu Nadejda Krupskaia care il urma ca o umbră. Vor închiria două apartamente vecine în sudul Parisului, pe rue Marie Rose, 2 și 4. Ca în orice melodramă, Krupskaia i-a propus să îl părăsească pentru a-l lăsa liber să se dedice iubirii pentru cealaltă femeie. Lenin i-a spus să rămînă fiindu-i utilă în afacerile partidului.
lenin 1Povestea dintre Inessa Armand si Lenin a durat cu suișuri și coborîșuri pină la moartea ei în toamna 1920. Luna de miere a fost între 1909-1912, dată cînd Lenin s-a mutat lingă Cracovia, aproape de granița cu Rusia. Aici se ceartă, ea pleacă în Elveția, dar corespondența dintre ei continuă. Se reîntîlnesc in Elvetia în 1914, cînd el se refugiază aici, dupa peripetii, la începutul războiului, în toamna 1914. De data asta nu vor locui în vecinătate, ea preferind să se țină departe, linga Berna. Dar, la fel, corespondența lor amoroasă continuă. Nimănui Lenin nu îi scrie atît de des. Și e singura căreia i se confesează și căreia i se adresa pe numele mic. În 1917 cînd Lenin se intoarce in vagonul plumbuit în Rusia, Inessa îl urmează.
Preocupat să ia puterea, la Petrograd si Moscova, se văd mai rar. Legătura lor devine și mai strinsă după ce Fanny Kaplan in august 1918, a tras asupra lui încercind să îl omoare. Se revăd, schimbă scrisori. Lenin, acum omul cel mai puternic din Rusia, o ajută pentru a ocupa un apartament în apropierea biroului sau din Kremlin, să își pună telefon (o linie specială ), o ajută să-și procure lemne de foc, lenin 5medicamente, alimente, tot ce avea nevoie într-o Rusia în plin război civil. Ceka (serviciul special) inregistrează intilnirile frecvente dintre cei doi.
În 1920 Inessa, pare dezamagită de bolșevism, dar și de felul cum evolua legătura ei cu Lenin. Vrea să plece definitiv la Paris. Lenin respinge ideea. Apoi ea invocă nevoia unui tratament medical. Lenin iar refuză s-o lase să plece și îi oferă un sanatoriu în Georgia, care îngrijea noua elită bolșevică. Aici se imbolnăvește de holeră și moare. Trupul este adus la Moscova, Lenin așteaptă sicriul la gară și participă la funeralii. Nu a putut să scoată o vorbă pe drum. Imbătrînise cu zece ani, a notat un memorialist, Angelika Balabanoff. Inessa Armand a fost îngropată în zidul Kremlinului.
lenin trotskiLenin în 1922 a suferit un puternic atac și aproape că a paralizat. Mulți au comentat că moartea iubitei sale Inessa Armand i-a cauzat șocul emoțional care i-a grăbit boala. A dus boala pe picioare, din ce in ce mai marcat, senil în ultimele faze – îngrijit de Nadejda Krupskaia, pînă cînd a murit in 1924.
Corespondența necenzurată dintre Lenin si Inessa Armand a fost publicat în anii 90 ai secolului XX. Scrisorile dintre ei rezolvă enigma care a durat atîta vreme. Istoriografia oficială sovietică a încetățenit imaginea unui Lenin preocupat exclusiv de revoluția proletară mondială. Da, Inessa Armand și Lenin au fost amanți din 1909 pînă în 1920, timp de 11 ani, la moartea ei (fisa de roman – Partida de vinatoare)
STELIAN TANASE
SHARE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu