luni, 21 noiembrie 2016

Necazuri

Necazurile nu ocolesc pe nimeni, nici pe celebritatile noastre, de acum peste 100 de ani


Caragiale catre fiul sau Mateiu: „Împrejurările prin care a trecut și trece țara noastră și care-mi întristează așa de adânc bătrânețele mie să-ți fie îndemn în dragoste pentru patrie. Dumnezeu să-ți facă ție parte de vremuri mai bune la bătrânețe! Noi am început cu veselie și sfârșim cu mâhnire. Să vă dea vouă, tinerilor, Domnul să nu mai vedeți nici un rău arătându-se pe biata noastră țară.”


Nu vreau sa va plictiresc cu reluari, vreau sa va mai inseninez putin reluand cateva episoade din viata tumultoasa a doua persoaneje celebre si acum mai actuale ca niciodata.
In primul rand asa cum am mai scris, Caragiale a fost  mostenitorul de drept al Mamuloaiei, sotia lui Mamulos( despre care cred ca stiti),Dupa moartea Mamuloaiei averea ramasa substantiala fiind, a fost impartita in mod egal intre mostenitori 5 la numar. Dar ceilalti 4 in afara de Caragiale, nu au fost multumiti, poate nici el nu a fost dar pragmatic cum era a luat partea ce i s-a cuvenit si a plecat la Berlin scarbit de situatia din Romania, unde cu banii obtinuti a mai trait linistit inca aproape 8 ani. Restul mostenitorilor  au dus crucea proceselor de la o generatie la alta pana in 1954, cand comunistii au inchis procesele.
Dar sa stim ca, Caragiale ingropase in falimente, toate afacerile cu berariile pe care le-a deschis si la noi la Ploiesti langa Gara de Sud, la Buzau si in Bucuresti.
Asa incat a ajuns la o datorie de 3.500 de lei si atunci in disperare de cauza a apelat la Regele Carol 1 care, l-a intrebat care este suma datorata si el a spus 5000 lei. Regele s-a interesat si la data fixata a primit 3.500 lei. Deci regele s-a interesat:) La noi acum Blandul Ben ajuta  cerebralii in nevoi?
Stiti cum s-a inghesuit la Wagner  pe gratis la Repetitia generala!(futu-i pomana)
Din afacerile cu berariile  noi ne-am ales cu Momente si schite, culese de Caragiale  stand la masa printre musteri si apoi publicandu-le.
In politica a incercat si Caragiale atunci, dar, nu a fost primit, sa intre. Ce le trebuia alora  Caragiale? Nici acum nu ar vrea nimeni pe Caragiale in Parlament. Daca ar trai acum ar fi somer pe vesnicie.
Asa ca a luat hotararea cea mai inteleapta si nu a refuzat mostenirea Mamuloaiei de la Mamulos si asa a fost ca, a trait 8 ani la Berlin  fara grija. In privinta celorlalti mostenitori  nemultumiti au cheltuit cat nu facea averea, au murit bolnavi de nervi si totul pentru o incapatanare negandita.
Este ca in bancul cu avocatul care a fost plecat din tara si a lasat procesele in grija lui fisu si el avocat. Cand s-a intors fiul l-a intampinat vesel ca, ii face lui taicasu o surpriza spunandu-i ca cutare proces la incheiat. Si taica-su ia raspuns, mai dar prost mai esti, daca eu il incheiam acum 20 de ani, mai faceai tu facultate, mai erat tu avocat? Ai ucis gasca care ne facea oua de aur!!!
Dar nici Ion Creanga nu a fost mai fericit ! De cateva luni am aflat ca, isi batea nevasta si  a alungat-o. Unde se mai bateau in Bojdeuca din  Ticau  ca, mai avea si 12 pisici? Dar in ochii nostrii trece painea lui Dumnezeu, care nu omora decat cate o musca in ceaslov.
Despre el stiam ca a fost raspopit din cauza ca si-a taiat codita de preot si ca participa la demonstratiile contra Unirii, pe motiv ca  puterea va trece la Bucuresti si Iasul se va degrada si nu va mai fi ce a fost.Si asa este, se vede si acum. Dar pe langa acestea doua vini, au fost trecute si faptul ca batea nevasta si a alungat-o de acasa. Dar el a spus ca a plecat de"buna-voie". Si el a dus-o rau cu banii si traia numai din imprumuturi.Am vrut sa va mai inseninez ziua aratandu-va ca nici inaintasii nostrii celebri  nu au dus-o mai bine dar, au ramas nemuritori in istoria si literatura noastra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu