marți, 24 ianuarie 2017

Din istoricul Unirii de la 1859

Cateva aduceri aminte din perioada framantarilor pentru Unirea din 1859

Foto sus: Elena Cuza, foto mijloc amanta Maria Obrenovici cu domnitorul A.I.Cuza si jos domnitorul A I.Cuza.
Sa privim actorii unirii intr-o tenta umana, binevoitoare si chiar vesela.

Intelectualii care s-au opus unirii de la 1859, Gheorghe Asachi, Ion Creanga, pe motiv ca importanta Iasului va scadea, lucru care s-a adeverit pe deplin. Alti oponenti ai Unirii au fost:I.C.Bratianu, Costache Negruzzi, Nicolae Sutu, C.si A. Moruzi.
Sa aflam cu precizie ca,  nu toata lumea era de acord cu Unirea Mica, atunci era mai  bine definita democratia, pentru ca fiecare isi putea exprima liber parerile dar, asta se  aduna la socoteala impotriva lor, la o adica atunci cand se voia o actiune in forta, asa cum s-a intamplat cu Ion Creanga. Ion Creanga nelipsit la mitingurile contra unirii, taierea coditei si bataia perpetua aplicata nevestei, care a parasit domiciliul conjugal, de buna voie si nesilita de nimeni(asa cum spune chiar impricinatul Ion Creanga), toate aceste acuzatii au cantarit greu in raspopia lui Creanga, care s-a luptat pana la moarte cu saracia, cu izolarea de societatea Iasului acelor vremi.
Sa evidentiem ca atunci A.I Cuza a fost mazilit din cauza ca, el impreuna cu amanta si camarila lui(atunci pentru prima data s-a folosit cuvantul camarila la adresa celor care formau in jurul domnitorului o gasca de infractori) care, s-au interpus intre cerintele norodului si cerintele  celor care se voiau fara griji si fara nici un fel de obligatii, decat  traiul necontrolat de nimeni. Dar vedeti ca asta s-a desfasurat pe durata a catorva ani 2-3, nu cu zecile ca acum la noi. Mai ales ca domnitorul si-a tras o amanta pe sarboica Maria Obrenovici, cu care a avut si doi baieti, blestemati si fara noroc. Stim cu totii ca in noaptea alungarii (abdicarii) lui Cuza de catre monstruoasa coalitie, el a fost gasit in pat cu amanta si nevasta Elena, era in camera alaturata pe post de bona:( Soarta ei a fost vitrega fiind lasata de izbeliste, el parasind tara cu amanta).
Deci si A.I.Cuza imbatat de  succesul din viata politica a vremii si mai ales in dragoste, cu apa rece si-a pierdut mintile, l-a parasit "uzul ratiunii". Ce este de retinut este ca poporul de atunci nu a acceptat aceea situatie. De aceea s-a cerut venirea pe tronul tarii a unui print strain si fara a avea nevasta romanca, lucru care s-a stipulat si pentru celelalte generatii de regi. Acesta este motivul pentru care nici Elena Vacarescu nu s-a putut marita  cu Regele Ferdinand, si a dus apoi la alungarea ei in exil la Paris. Oare de ce acei  "primitivi" romani, au inteles ca trebuie taiat nodul gordian al formarii camarilei in jurul unui tradator in devenire de tara ales, ca este nociv si duce la  prabusirea tarii si noi nu ? A.I.Cuza cu certitudine a fost implicat in uciderea  primului ministru Barbu Catargiu, tot pe astfel de considerente politice. Barbu Catargiu, un vizionar, un patriot!

Crima perfectă: uciderea ministrului Barbu Catargiu


+
 Am rasfoit doar cateva file din istoria acelor vremi cu oamanii lor cu tot, cu bune si cu rele.Sper ca v-am facut curiosi, sa aprofundati cand sunteti bine dispusi si aceste imperfectiuni ale istoriei noastre, de la plamadirea natiei moderne!
Sa nu-l uitam pe Mihail Kogalniceanu un patriot vizionar, care ne-a lasat ca picanterie caietul lui cu numele celor 300 de amante, pe care zice ca le-a avut !  Asa mic si gras si cu ochelari cu dioptri mari, precum fundul la sifon pe vremuri si asa de viril !!!
Dar sa ne bucuram si sa sarbatorim Ziua Unirii care, noua urmasilor ne-a adus satisfactii care au facut posibila reintregirea tarii prin includerea in Romania a Transilvaniei la Marea Unire de la 1 dec.1918, chiar daca cu pretul a peste un milion de romani jertfiti, dar sa nu uitam framantarile de atunci si sa apreciem felul in care au actionat cei mai cerebrali intelectuali ai epocii, insa fara castig de cauza in prima faza. La Multi Ani Romania !

PS:
Monstruoasa coalitie
Monstruoasa coaliţie. Sintagmă ce defineşte alianţa politică temporară, alcătuită din liberali radicali şi conservatori în 1863, având ca scop înlăturarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi aducerea unui principe străin. Mişcarea a fost numită astfel datorită marilor diferenţe ideologice dintre membrii ei şi care în alte împrejurări făceau imposibilă alcătuirea unei alianţe.
Detronarea domnitorului A.I.Cuza a dat un suflu nou mişcării antiunioniste, frustrarea atingînd apogeul în ziua de 3/15 aprilie 1866. Atunci a izbucnit o importantă manifestaţie separatistă despre care astăzi se ştiu puţine. În acea zi, o duminică, mulţimea adunată pentru liturghia de la Mitropolie, circa 500 de persoane, a pornit cu mitropolitul în frunte, spre Palatul Administrativ strigînd „Jos Unirea!”, „Jos Prinţul străin!”, „Trăiască Moldova”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu